פרויקט בית הכנסת ההולנדי הקהילתי

שחזור בית הכנסת העתיק מהעירייה טורבורג שבהולנד

במאה השמונה עשרה היגרו כמה משפחות יהודיות מאמסטרדם אל העיירה טורבוג. בשנת 1840 הקימו חברי הקהילה בית כנסת ובשנת 1901 הקימו בית כנסת מפואר יותר.
במלחמת העולם השנייה נכבשה הולנד על יד הנאצים ובמהלך המלחמה הופץ בית הכנסת המפואר והוחרב. אבן הפינה של בית הכנסת הועברה לבית קברות בעיר וספרי התורה הוחבאו באמסטרדם. חלקם נמצאו והועברו לבית כנסת בתל אביב.

מזוזת בית הכנסת נשמרה על ידי אישה מהעיירה ששמרה בביתה את המזוזה כל השנים האלה והעניקה את המזוזה למען פרויקט השחזור.
רוב רובם של יהודי טורבורג נשלחו אל מותם.
אנחנו החלטנו שכאן בהוסטל חסדי אנוש שבמבוא חורון, נשחזר את בית הכנסת העתיק באופן מדויק על סמך תמונות ותוכניות של בית הכנסת ההולנדי. בית הכנסת המשוחזר יהיה גלעד מקודש לזכר יהודי קהילת טורבורג שמסרו נפשם על קידוש השם.

שחזור בית הכנסת העתיק מהעירייה טורבורג שבהולנד

בית הכנסת המשוחזר מהעיירה טורבורג מכיל בתוכו סיפור מרגש לא פחות. ארון קודש שנלקח מבית כנסת בטייאוס, טרנסלבניה והוצב בשלמותו בבית הכנסת המשוחזר במבוא חורון. במלחמת העולם השנייה יהודי טייאוס כולם גורשו ונשלחו למחנות המוות. מהקהילה כולה נותר יהודי אחד בלבד.

בית הכנסת של העיירה נהרס לאחר גירוש היהודים. לא היה מי שיתפלל בו, שישפוך שיחו לפני בורא עולם. מתוך ההריסות, בצבץ ארון הקודש שבאופן פלאי לא ניזוק. הכומר המקומי, יחד עם אותו יהודי בודד, העבירו אותו לעליית הגג של הכנסייה בעיירה.
לטייאוס, הגיעה מידי שנה משאית שיצאה מהולנד מלאה באספקה הומניטרית. היו בה ביגוד, אוכל, אספקה רפואית ועוד. המטען הוזמן על ידי הכומר עבור חברי הכנסייה הנזקקים. נהגי המשאית שוכנו בעליית הגג של הכנסייה, שם גילו את ארון הקודש. הם סיפרו אודות הארון למר מוטל אהרונסון, יהודי הולנדי, שבקש מהם להעביר את הארון להולנד בדרכם חזרה מטרנסילבניה. אך שלטונות המכס סרבו לאשר את הוצאת ארון הקודש. כל הפניות לרשויות לא הועילו.

אהרונסון החליט שעל מנת לשחרר את ארון הקודש ולהעבירו לארץ ישראל, שהרי "עתידין בתי כנסיות שבבבל להיבנות בארץ ישראל", עליו להפעיל לחץ ציבורי. הוא פנה לאקדמיה לקולנוע של קולנוע קרייז אשר הפיקו סרט אודות גלגולו של ארון הקודש – "ריקוד סביב ארון הקודש".

יחד עם זה, ההולנדים מידי שנה, עם הגעת האספקה, דיברו על ליבם של אזרחי טייאוס. דיברו על חובם כלפי יהודי העיירה שהושמדו, דיבר על החשת המשיח שאחד מסימניה הוא שתשמישי הקודש של היהודים יועברו לארץ ישראל ודיברו על התחשבות כלפי מי שמעביר להם מידי שנה אספקה.
והתוצאה – ארון הקודש הגיע להולנד, בשעה טובה. נציגי העמלים לשחרורו החליטו, לאחר ביקור באתר בניית בית הכנסת בהוסטל חסדי אנוש, ששם תהיה תחנתו הסופית.

ונתתי להם בביתי ובחומתי יד ושם…
שם עולם אתן לו אשר לא יכרת

לפרטים נוספים והכוונה אישית השאירו פרטים כאן בטופס: